ProAc Respons D18 vloerstaande luidspreker

proac-respons-d18

ProAc maakt zelden blitse luidsprekers. De producten van het bedrijf hebben de neiging om er redelijk normaal uit te zien – en deze Response D18s lijken die trend te volgen.
Schrap de stijlvolle Ebony veneer – een £400 premium op de prijs die we al genoemd hebben – en je hebt, fysiek gezien tenminste, niets meer dan de zoveelste slanke two-way tower.

Technisch gezien is het een vergelijkbaar on-inspirerend verhaal. Er is een lichtelijk interessante ‘downward firing port arrangement’ en een ‘acrylic phase-plug’ voor de coned mid/bass driver van glasvezel, maar voor de rest is er niets anders dat noemenswaardig is. Een verbluffende muzikale luidspreker. Echter, zoals traditioneel is met ProAc, heeft een volledig conventionele luidspreker geresulteerd in een verbluffende muzikale luidspreker.

De presentatie van deze floorstander heeft dat zelden bereikte balans van zoet en verfijnd te klinken, maar alsnog voldoende attack te leveren. Er is ook een onderliggende warmte aan het geluid, maar het strekt zich nooit uit tot openlijke rijkheid. In plaats daarvan krijg je een mooie, expressieve midrange dat samen gaat met een prachtige, brave treble. Integratie tussen de twee drivers is naadloos, en de samenhang van de D18’s top-to-bottom is indrukwekkend. De stereo beeldvorming van de ProAcs is ook indrukwekkend. Deze torens laten een ingewikkeld gelaagde soundstaging horen die, ongeacht waar je zit, stabiel blijft.