AudioVideo2day test North Star Design USB DAC32

North Star Design USB dac32

AudioVideo2day ging enthousiast aan de slag met de North Star Design USB DAC32. Lees hieronder hun interessante bevindingen.

Niets is zo eenvoudig als een DAC bedienen. Aan de achterkant van de unit plug je het stroomsnoer in en vind je de digitale inputs en analoge outputs. Logisch toch? Aan de voorkant zet je het ding aan / uit, kies je de digitale input en kan je de bitrate en de sample frequentie aflezen. Meer is er niet aan. Een verwaarloosbaar argument om dit type DAC aan te schaffen is dat het in combinatie van een speler met digitale uitgang in veel gevallen een verbetering brengt in de muzikale prestaties. Een experiment met een Marantz SA-KI PEARL LITE bevestigde dit. Een speler van €1.199 kon ik naar een hoger niveau brengen, aangesloten op de North Star Design USB DAC 32. Het geluidsbeeld kreeg meer oplossend vermogen, meer natuurlijker timbres en meer gelaagdheid. Veel interessanter is het beluisteren van HD audio tracks over de USB DAC 32. Feitelijk kan ik hier heel kort over zijn. Je waant je gewoon in de opnamestudio. Plots hoor je de dingen zoals de producers ze werkelijk bedoelen / bedoelden. Instrumenten klinken levensecht en realistisch, stemmen menselijker dan tevoren. Het geluidsbeeld, tja. Dat wordt plots 3 keer dieper. Laag per laag kan je het podium definiëren. Lucht, lucht en nog eens lucht. Eindelijk luister je niet meer naar reproductie, maar stel je muzikale contrasten vast zoals bij live concerten. Langs de ene kant heerst er een absolute rust in de weergave, langs de andere kant bereikt de weergave ogenschijnlijk moeiteloos dynamische pieken. Heb je al eens een echt natuurlijk klankkarakter kunnen vaststellen? Enorm veel detail kunnen horen, zonder meteen het woord analytisch te moeten uitkramen!? Een nieuwe manier van luisteren staat aan de voordeur. De tijd van de vinylschijf is voorbij. De tijd van de cd is voorbij. De tijd van de dvd is voorbij. De tijd van de Blu-Ray disc is voorbij.
Heb je als audiofiel de drang om elke technologische sprong voorwaarts je huiskamer in te loodsen? Ben je een echte muziekliefhebber en vormt de apparatuur slechts een weg naar…? Tot welke categorie je ook behoort, de integratie van de computer in de muziekweergave is een feit. Om tot die integratie te komen heb je aan de North Star Design USB DAC 32 een prima partner. Levensechte muziekweergave aan een knalprijs, dat verdient een regelrechte kooptip! Dacht je in te stappen met een kleiner budget, kijk dan straks eens naar de North Star Design Essensio USB 32 DAC (vanaf €999). Maar hé, da’s nu net weer die Italiaanse passie. Een bord pasta, een stukje pizza, een glaasje wijn en een streepje muziek, recht vanuit de studio.

Lees de volledige review